Javascript Nedir ?

Her an gelişen teknolojinin içindeki web sayfalarının, son dönemlerde güzel şekillerde süslenmesi, geliştirilmesi ve kullanım kolaylığı yaratması açısından web uygulamalarında farkında olmasak bile sıkça karşılaştığımız bir kavram javascript.

Peki nedir bu javascript?

Bu sorunun yanıtını açıklamak konuya aşina olanlar için aslında basit. Ama web programcılığına yeni başlayan veya başlamak isteyenler için işin birazcık daha temeline iniyoruz;

Web sayfaları, masaüstü programlarının yanı sıra biraz daha farklı yapıya sahip olan yapılardır. Peki nedir bu fark?
Bir masaüstü uygulaması, bilgisayarımız üzerinde çalışmaya başladığı andan, bizim onu kapattığımız ana kadar çalışırlar ve bizim işlemlerimizi gerçekleştirmemizi sağlarlar. Web sayfaları ise onları çağırdığımız anda, kaynak kodları web server ve yorumlayıcılardan milisaniyeler içerisinde geçerek, bizim HTML adını vermiş olduğumuz bir dile render edilerek sayfayı isteyen tarayıcıya gönderirlirler. Bu kodların bizim tarayıcımıza geldiği an, web sayfasındaki bütün kodların çalışıp, işlemleri yapıp bize sonucu geri döndükleri ve tüm işlerin bittiği andır. Yani herşey milisaniyeler içinde gelişitikten sonra sayfalar bize sadece statik (durağan) bir görüntü sunarlar.
İşte Javascript tam burada devreye girer. Bu karşımıza sunulan, HTML kodlarından oluşmuş görüntüyü dinamik hale getirmemize yarar bir nevi. Mesela web sayfasındaki bir nesneyi sürükleyip,  sayfa içindeki başka bir alana bırakabilmek veya sayfa içindeki bir resmin üzerine geldiğimizde, yeni bir sayfa açılmaksızın resmin büyüyp ekranı kaplaması bu dinamizme örnek olabilir. Tüm bu dinamizmi yaratan kavram javascript'tir.

Peki bu nasıl olur?

Javascript, HTML kodlarının arasında yazılıp tarayıcıya gönderilir. Tarayıcılarımız, bu kodları alıp yorumlayarak ekrandaki HTML nesnelerinin yer değiştirmesi, özellik değiştirmesi gibi işlemleri yaparlar. Yani javascript kodları, sunucumuzda yorumlanmak yerine, bizim bilgisayarımız üzerinde çalışırlar. Tüm bu dinamizmi yaratan olay da budur.

Sayfalarımıza nasıl ekleriz?

Javascript kodlarını, HTML sayfalarımıza eklemek için 2 yöntem mevcuttur.
İlk olarak HTML kodlarının arasında, "" şeklindeki taglardan yararlanabiliriz. Küçük uygulamalarımız için yazması kolay bir yöntem olabilir. Fakat satırlarca uzayan animasyonlar v.b. uygulamalarımız için ideal olan, kodlarımızı ayrı bir dosyada yazarak, HTML içindeki, "

" etiketlerinin arasına, ""  etiketlerini ekleyerek  kodlarımızı tanıtmamız mümkün.

Nasıl yazarız?

Javascript, php gibi dillere aşina olanlar için çok ta zor olmayan bir yazım yapsına sahiptir. İlerleyen sayılarımızda, javascript'i öğrenmeye başlayacağız.
 

Etiketler
Javascript Nedir ?
Javascript Nedir ?
Javascript Nedir ?

Yorum Yap