Uzmanlara Göre 2022'de Muhteşem Bir Gök Olayına Şahit Olacağız!

Bilim insanlarına göre 2022 yılında iki yıldızın çarpışarak yepyeni bir yıldız oluşumuna yol açacağı kızıl nova olayı, gökyüzünde çıplak gözle bile gözlemlenecek.

Gökyüzünde hayli belirgin olacak bu kızıl novanın rengi de kırmızı olarak gözükecek, bu nedenle yıldızlardan ayırt edilmesi çok kolay olacak. Yaklaşık 1800 ışık yılı uzaklıkta yer alan iki yıldızın bu çarpışması, bu nedenle aslında MS 200'lü yıllarda gerçekleşmişti; sadece ışığı bizlere yeni ulaşacak.

Kutup yıldızı kadar parlak olacak çarpışma olayı, 6 ay boyunca gökyüzünde kızıl halde parlamaya devam edecek.

Olayın önemli yanlarından biri ise, bilim insanlarının ilk defa bir nova olayını önceden tahmin edebilecek olması. Bugüne kadar novaların oluşumunu önceden hiç tahmin edememiştik. Fakat KIC 9832227 adı verilen bu yıldız ikilisi, bu alanda ilkimiz olacak. Kepler Teleskobu tarafından keşfedilen ikili, şu an çarpışmaya devam ediyor; patlamaları içinse daha 4 yıl var.

Yıldızlarla ve nova patlamalarıyla ilgili bilgilerimizi hayli ilerletecek, bir yandan da tüm dünyaya aylarca görsel şov sunacak bu muhteşem olay için bilim insanları başta olmak üzere pek çok kişi şimdiden heyecanlı bekleyişe geçmiş durumda...

Haber : WebTekno

Etiketler

Yorum Yap